Sōke (宗家) betyder "familjens överhuvud" eller "upphovsman" på japanska. Inom den japanska stridskonsten brukar soke översättas med stilens "stormästare". Titeln används främst inom de äldre (och mer reglerade) stilarna, men den har även missbrukats en hel del i västvärlden. En person som utvecklar en egen, eller ärver en kampsportskola är soke per automatik.

 

Sensei (japanska: 先生, せんせい) är en japansk titel, motsvarande mästare, för lärare och läkare och ibland även jurister och politiker. Ordet förekommer ofta i mangor som är översatta till svenska då man har valt att inte översätta just "sensei" eftersom det i japanskan även används som en artighetsfras. I till exempel serien Teenage Mutant Ninja Turtles har ordet ibland lagts in i seriens ursprungsspråk engelska, och ordet har utanför Japan kommit att förknippas främst med lärare i kampsport.

 

Sempai är ett japanskt ord som refererar till en typisk status i den japanska kulturen. Ordet kan grovt översättas till "handledare". I japanska kampsporter åsyftar begreppet i allmänhet en elev som har hög rang, men som ännu inte fått ett svart bälte. Det förväntas som regel att Sempai  hjälper Sensei att vägleda nybörjare och mindre erfarna elever.

Jujutsu (japanska:柔術?, Jūjutsu ), ibland jiu-jitsu, är en kampsport som tillhör den japanska kampsportsfamiljen budo. översätts som mjuk och följsam, medan jutsu betyder metod eller teknik. Namnet syftar till konsten att besegra en motståndare med så lite fysisk styrka som möjligt.

Instruktörer

Här finner du en lista över Dangraderade i Combat Ju Jutsu hos Malmö Budokwai genom tiderna.
 

Soke


Soke Ulf Brandt 10 Dan

AKTIVA INSTRUKTÖRER PÅ MALMÖ BUDOKWAI ÄR FÖLJANDE:
Sensei

Lars Nilsson 7 Dan

Mats Månsson 6 Dan

Pierre Gullander 5 Dan

 

 

Chefsinstruktör

Camilo Pozo 5 Dan

 

Kristoffer Tömmeraas 4 Dan

 

Uffe Brandt Jr 3 Dan

 

Magnus Liljedahl 2 Dan

Henke Olsson 2 Dan

Niklas Prytz 1 Dan

 

 

 

Sempai

Lars-Ingvar Dunér 1 kyu

Simon Persson 1 Kyu

Johan Bengtsson 1 Kyu

     

 

 

Marcus Norlin 1 kyu

Elif Alil 3 Kyu